Om www.holmbo.se "Familjen"

Här på södra Gotland bor vi, familjen Anmark under sommaren.
Rakt norr om den lilla ön Heligholmen som du ser här ovanför.


Lars (pappa i familjen) har ett stort foto- och naturintresse som övriga familjen delar till en viss gräns. Vi har även ett stort intresse av Gotland där Ann (mamma i familjen) är född och Lars har tillbringat sina somrar sen mitten på 1950-talet.
Huset som har byggts av Ann's farföräldrar på 1920-talet har vi ägt sen 1987. Huset som du kan se på startsidan heter Holmbo och därifrån kommer namnet på hemsidan.
Tomten är stor med både skog, änge och gräsmatta med många olika slags träd som Acacia, Valnötsträd mm. Det finns även en hel del blommor på tomten, men det finns fler än vi som gillar dem, och det är rabbisarna (vildkaniner) som gärna tar en munsbit.

I träden och buskar på tomten håller en hel del småfåglar till. Ofta får vi besök från skogen av arter som svartmes, talltita, kungsfågel mm. Halsbandsflugsnapparen hälsar gärna på i våra holkar, ofta flera par. Varje sommar kommer också ett par domherrar och hälsar på. Dom ser man ju oftast på vintern så det är ju lite kul. Har vi tur ser vi både havsörn, kungsörn, ormvråkar mm från tomten. Den ovanliga härfågeln har också hälsat på och letat mat på vår gräsmatta. Ringduva, rosenfink, taltrast, svarthätta, trädkrypare och rödhake är också arter vi ser varje år och flera av dom häckar på tomten. Dom senaste åren har vi även fått häckning av göktytan i några gamla holkar där hackspetten gjort hålet lite större så det passar göktytan. Många av fågelbilderna i galleriet är tagna på tomten eller alldeles i närheten.

Vilda blommor finns det gott om och några orkidearter har också funnit en plats på tomten. I sandgroparna som finns lite här och var kan man hitta spår efter myrlejonet i form av små gropar, bland annat under vårt hus. På stenvasten (stenmuren) hittar man ofta små skogsödlor som värmer sig i solen, eller spanar efter någon insekt att sätta tänderna i.

På strandänget utanför växer en matta av vildtimjan där humlorna gärna suger nektar.      

Från vår tomt har vi inte långt till vattnet och en lång härlig sandstrand. Den ger oss långa sköna promenader där även Lars kan få sina bilder av tärnor och andra sjönära fåglar. Att vi sen har Holmhällars raukområde och Holms fiskeläge som utsikt gör ju inte idyllen mindre.

På övriga året lever vi i Arboga med en längtan att det åter skall bli vår och sommar.

Vi har fem barn och två barnbarn och bor på olika platser i landet. Våren 2008 skaffade vi oss en liten hundvalp, en tik som heter "Milla" och som skulle ge Ann lite sällskap när far i huset försvann med sin kamera (om han inte tog med Milla förstås). Det dröjde bara ett halvår så kom nästa hundvalp in i huset. Det var en liten hanhund som heter Malte. De är av rasen Australisk Terrier vilken är en liten pigg hund som kräver motion och sysselsätning.


Vår hemsida är uppbyggd för att ge oss själva och andra en naturupplevelse med bilder som främst Lars har fotograferat. Vi andra i familjen bidrar naturligtvis med bilder, men kanske inte i samma takt.


Familjens privata sidor.